Olika genres

Olika genres

Inom litteraturen finns det en hel del olika genres. En genre är en typ av stil eller ett tema som följer exempelvis en bok. I den här delen går vi igenom några av de mest vanliga, och populära genres som finns inom litteraturen.

Deckare

En av de vanligaste och mest populära genres inom litteratur i Sverige är deckare. En deckare kan även kallas för kriminalroman eller kort och gott krim. Det finns flera subgenres på deckare men det de alla har gemensamt är att i en typisk deckare får vi följa någon som jobbar för eller inom polisen med att lösa brott. Det är också vanligt att huvudpersonen som nystar i dessa brott är psykolog, präst eller en undersökande journalist.

Skönlitteratur

En annan populär form av litteratur är skönlitteratur som ibland även kan kallas för roman. Man brukar säga att en typisk skönlitterär bok utspelar sig i vår vanliga värld och följer vanliga människors vardag. Berättelsen är fiktiv och har en dramatisk struktur. Med andra ord så är en skönlitterär bok litteraturens svar på en dramafilm.

Fantasy

Fantasy, eller fantastik som genren kan kallas för på svenska är en typ av litteratur som har magiska eller fantasifulla element. En typisk fantasybok är en fiktiv berättelse och kan utspela sig i en annan värld än våran egen och kan ha magiska element eller har övernaturliga inslag.

Romance

I en typisk romance bok, eller en romantisk bok får vi följa två människor under tiden de faller för varandra. Förr i världen var det vanligt att man i dessa böcker fick följa två hetero personer. Men numera är genren mer inkluderade och det går att hitta alla möjliga kärlekskonstellationer inom romance litteraturen.

Skräck

Skräck är en genre inom litteraturen där man använder element av skräck eller terror på olika sätt. Det kan handla om blodiga spökhistorier till psykologiska historier som går åt det mer obehagliga hållet. Det skräcklitteraturen har gemensamt är att syftet är att läsaren ska känna skräck, spänning och obehag när personen läser boken.

Historisk roman

En historisk roman är en roman som utspelar sig någon gång i vår historia. Oftast är karaktärerna fiktiva. En historisk roman är skriven i nutid men utspelar sig förr i världen. Alltså ska vi inte förväxla historiska romaner med klassiker.