Svenska klassiker

Svenska klassiker

Det finns en hel del bra klassiker som är skriven av svenskar. I den här delen går vi igenom några svenska klassiker som kan vara värda att kolla in.

Utvandrarna

Utvandrarna är en bokserie skriven av Vilhelm Moberg där vi får följa en grupp människor på 1800-talet som bestämmer sig för att fly från den missväxt och fattigdom de lever i Sverige och åker över till Amerika för att söka lyckan där. Böckerna om utvandrarna har både blivit film och musikal. Under 2021 väntas en nyinspelning av utvandrarna ha biopremiär med bland annat Gustaf Skarsgård i huvudrollen.

Gösta Berglings saga

En av de mest kända verken av nobelpristagaren Selma Lagerlöf är hennes roman Gösta Bergling saga som dessutom är hennes debutroman. Romanen är en skildring av 1820-talets Värmland där vi får följa den avsatte prästen och hans kompis Gösta Bergling.

Den allvarsamma leken

Ett annat exempel på en typisk klassiker inom den svenska litteraturen är den allvarsamma leken som är skriven av Hjalmar Söderberg. Boken är en roman från år 1912 där vi får följa Arvids och Lydias komplicerade kärlekshistoria. Boken har blivit filmatiserad tre gånger, nu senast år 2016 med Sverrir Gudnason i huvudrollen.