Därför ska du läsa juridiska böcker

Därför ska du läsa juridiska böcker

Har du lagboken hemma? Du måste inte vara jurist eller advokat för att ha nytta av att läsa juridisk litteratur. Tvärtom, alla har nytta av att förstå juridik och ha kunskap om lagar och regler. Alla svenskar håller på med juridik, vare sig de tänker på det eller inte. Med kunskap kan du skydda dig mycket bättre.

Juridisk litteratur online

Varför ska du då köpa juridisk litteratur om du inte arbetar på en advokatbyrå? För att du behöver ha rätt kunskap när du handlar, ska bygga ditt hus, råkar i svårigheter med andra personer eller blir lurad av ett företag. Personer som har kunskap om samhället och regler vet vad de ska göra. Vilka rättigheter de har. Risken att du känner sig tvingad att betala en faktura som du är osäker på minskar ju säkrare du är på hur reglerna verkligen ska tolkas. Det finns många som uttalar sig tvärsäkert om vad lagen säger. När du har läst juridisk litteratur och böcker om samhället kommer du inte kunna bli lurad eller fatta ett dåligt beslut för att du lyssnade på din granne som bara lät tvärsäker. Gå in på Iustus och köp Juridisk litteratur online och klara dig bättre i samhället.

Viktig kunskap för privatpersoner

Om du är intresserad av samhället är det smart att ha juridisk litteratur i bokhyllan. Först och främst ser det alltid snyggt ut att ha en tjock lagbok, bland alla dina andra böcker. Sanningen är den att om du inte läser så mycket, så kommer just lagboken göra att du ser mer kunnig ut. Bland de snyggaste böckerna som du kan ha i vardagsrummet. Men det viktigaste är naturligtvis inte hur du uppfattas, utan vilken kunskap som du verkligen besitter.

Som privatperson håller du på med juridik varje gång som du köper något. Även en liter mjölk på Coop är ett slags juridisk avtal. Men det är sällan Coop eller mjölken som är problemet, utan när du köper en bil, ett hus med fuktskador eller hamnar i tvist med myndigheter, privatpersoner eller företag. Ju mer kunskap du har innan något händer, desto snabbare och bättre kommer du att kunna hantera situationen.

Juridiska böcker för företagare

Driver du företag behöver du i alla fall ha ett par böcker om företags- och skatterätt. Inte alltid de roligaste böckerna att läsa, men oerhört viktiga. Du bör även köpa juridisk litteratur inom det område som du är verksam i. Det finns ingen bransch som inte berörs av olika regler. Först och främst har du avtalsrätt. Som företagare är ju målet att tjäna pengar, det vill säga sluta avtal med kunder för att de ska köpa en produkt eller tjänst av dig. Du måste även ha koll på GDPR och vilka regler som EU kräver av dig som företagare. För det andra är det klokt att ha koll på upphovsrätten och varumärkesskydd. Vilka ord och meningar kan du använda i dina kampanjer utan att kunna bli stämd? Om du utvecklar produkter eller tjänster vill du också ha kunskap kring patenträtt.

Litteratur